Domača izdelava trdega mila v 10 korakih

Domača izdelava trdega mila v 10 korakih

Domača izdelava trdega mila v 10 korakih

 

POSTOPEK IZDELAVE TRDEGA MILA

 

Za vas smo pripravili »recept« za domače ustvarjanje in izdelavo trdega mila v samo 10 korakih. Izdelava še nikoli ni bila tako enostavna. Sledi našim korakom od začetka do konca in prepričani smo, da ti bo uspelo.

 

Ne skrbi… Koraki za izdelavo so enostavni, vse pripomočke najdeš doma, tako, da je vse kar potrebuješ le nekaj sestavin in željo po ustvarjanju.

 

 1. korak: Priprava pripomočkov

 

Pripravi:

 • Silikonski model, lesen okvir ali pa kakšen drug primerni model,
 • 2 posodi (odporni na visoke temperature in dovolj veliki za vse sestavine)
 • palični mešalnik,
 • termometer in
 • zaščitno opremo (haljo, očala in rokavice).

 

 1. korak: Priprava sestavin

 

Za pripravo trdega mila po hladnem postopku potrebuješ različna masla in olja, natrijev hidroksid (NaOH), destilirano vodo in razne dodatke.

 

Za lažje odmerjanje sestavin priporočamo uporabo posebnega kalkulatorja, katerega najdeš na spletu (recimo TUKAJ).

 

Kot dodatek lahko uporabiš različna eterična olja. Predlagamo recimo eterično olje sivke, katerega sami zelo radi uporabljamo. Najdete ga v vseh treh naših milih: Milo - kozje mleko, Milo - olivno olje in Milo - sivka.

 

 1. korak: Priprava sestavin prve faze

 

Pripravi želeno količino destilirane vode in natrijevega hidroksida. Uporabi temperaturno odporno posodo v katero najprej odmeri destilirano vodo, šele nato pa počasi dodajaj NaOH. Vedno dodaj NaOH v destilirano vodo in pazi, da uporabiš primerno posodo, saj bo nastala reakcija, zaradi katere se bo voda močno segrela. Mešaj dokler se NaOH popolnoma ne raztopi.

 

POZOR! Tukaj te še posebno opozarjamo, da bodi previden/a, uporabljaj zaščitno opremo in upoštevaj navodila.

 

 1. korak: Priprava sestavin druge faze

 

Pripravi masla in olje. Trdo maščobo odmeri, daj v veliko posodo in segrevaj (na vodni kopeli, z občasnim mešanjem). Maščobe segrevaj dokler se na raztopijo (pazi, da temperatura na preseže 60 °C), nato jih odstavi iz ognja in dodaj olje.

 

 1. korak: Združitev prve in druge fazo

 

Preden prvo in drugo fazo združiš, bodi pozoren/a, da sta si njuni temperaturi čim bolj podobni. Priporočamo temperaturno območje med 40 in 45 °C. Fazi združi s pomočjo paličnega mešalnika. Mešanje naj ne bo predolgo, da ne pride do prehitrega strjevanja mase.

 

Kako veš, da sta fazi dovolj premešani? Prva in druga faza sta združeni oz. dovolj pomešani takrat, ko ju vizualno ni več mogoče ločiti. Edino kar je razvidno na površini mase, je sled ob uporabi paličnega mešalnika (sled po nekaj sekundah izgine).

 

 1. korak: Dodatki

 

V tem koraku lahko dodaš razne dodatke, kot so: eterična olja, barve, luščila, …

 

 1. korak: Vlivanje v modele

 

Celotno maso vlij v vnaprej pripravljen model. Po želji po vrhu posuj sivkine cvetove, liste žajblja, mleti rožmarin, … nato modele prekrij z vrečko (ali prozorno folijo) in nato še odejo, brisačo ali nekaj podobnega (da milo zaščitiš pred svetlobo).

 

 1. korak: Počitek

 

Počakaj približno 3 dni (lahko tudi dlje, da se mila lažje in lepše izločijo iz modelov) in nato loči mila od modelov.

 

 1. Korak: Zorenje

 

Mila zorijo (proces saponifikacije) približno 4-6 tednov. V tem času milo večkrat obrni, da se enakomerno »posuši«. V procesu zorenja se iz mila »izloči« ves NaOH, ostane pa vaše čisto pravo - ročno izdelano trdo milo.

 

 1. korak: Uporaba

 

Čestitamo, prišel/a si do zadnjega vendar najpomembnejšega koraka! Čas je, da svoje milo preizkusiš, se sprostiš in uživaš.

 

Veseli bomo, če nam svoje predloge, komentarje ali dodatna vprašanja pošlješ na maja@avantura-narave.si.

 

Nazaj na seznam objav